Over Habitat

Wie ben ik?

Mijn naam is Thomas Verheijden. Ik ben opgegroeid in de groene Achterhoek. Mijn fascinatie voor de natuur leidde er toe dat ik Biologie ging studeren.

Tijdens deze studie ontdekte ik het werk van onder andere David Jacke, Masanobu Fukuoka, Martin Crawford en Bill Mollison. Zij beschreven tuinen en landschappen waarin mensen voorzien werden van alles wat ze nodig hadden zonder dat de natuur daarvoor het onderspit moest delven. Een filosofie van werken mét de natuur in plaats van tegen. En dan ook nog de praktische handleiding voor het ontwerpen en uitvoeren. Ik was verkocht.

Ik besloot meer te leren door biologische landbouw en landschapsarchitectuur te studeren. Daarnaast werkte ik als hovenier en kreeg zo ook de praktische aspecten in de vingers. Vanuit mijn masterstage vond ik werk bij een landschapsarchitectenbureau, maar al snel besloot ik voor mijzelf te beginnen. Dit was het begin van habitat.

Filosofie & Werkwijze

Met habitat wil ik mensen dichter bij de natuur brengen door ze de ervaring te geven van een omgeving waarin de natuur ze in hun behoeften voorziet. Dit is een ervaring waarvoor waardering diep in ons geworteld is, voor het grootste deel van onze evolutionaire geschiedenis waren we immers jagers en verzamelaars. Pas in de laatste paar generaties is die ervaring heel schaars geworden. Ik wil mensen dit laten herontdekken en op deze manier enthousiasme creëren om onze vaak veel te grijze tuinen om te vormen tot groene plekken vol leven.

Méér dan een Tuin.

Een habitat is veel meer dan alleen de beplanting. Er is plaats om samen te eten, te rusten, te spelen, te bewegen en je te verwonderen over al het moois (en lekkers) dat de natuur te bieden heeft. Niet iets om van een afstandje naar te kijken, maar een leefruimte. Al jouw wensen geïntegreerd tot één plan, en op zo’n manier uitgevoerd dat het een mooi en kloppend geheel wordt. Ook het veranderende klimaat is een belangrijke factor in het maken van het ontwerp. Zo zijn er de laatste jaren steeds meer pieken in regenval, droogte en hitte. Daarom moet er goed nagedacht worden over grondsoort, waterhuishouding, voldoende schaduw en het gebruik van de juiste planten.

Alles Leeft.

Habitat ontwerpt en realiseert onder andere voedselbossen, natuurlijke tuinen, natuur (zwem)vijvers en nog veel meer. Maar nog belangrijker dan het creëren van op zichzelf staande elementen in de tuin of het landschap, zijn de interacties tussen deze elementen en de omgeving. Hierdoor transformeert een tuin in een levendig ecosysteem.

Samen de tuin in.

Om zulke projecten echt te laten slagen, is het belangrijk dat de bewoners of eigenaren van de plek ook de interactie aangaan. De natuur is dynamisch, geen statisch plaatje dat onderhouden moet worden in een specifieke staat. Door goed te kijken en in te spelen op die veranderingen, of soms gewoon even niets te doen, wordt je plek elk jaar verrassender, mooier en interessanter.