Expertises

  • Voedselbossen

    Een voedselbos is een door mensen gemaakte plantengemeenschap die voor een groot deel uit eetbare soorten bestaat. Net als in veel bossen zijn er in het voedselbos meerdere lagen in de vegetatie te herkennen, zo vormen de hoogste bomen de kruinlaag, met daaronder lagere bomen die de tussenlaag vormen. Hieronder weer vind je een struiklaag, een kruidlaag en een bodembedekkende laag. Door dit alles heen groeien klimplanten. Als een voedselbos groot genoeg is, en het ontwerp klopt, dan ontwikkeld dit zich tot een zichzelf instandhoudend systeem. Het reguleert zijn eigen vruchtbaarheid en waterhuishouding en voorkomt het ontstaan van plagen. Door de hoge diversiteit van planten trekken voedselbossen ook een enorme diversiteit van planteneters aan, die op hun beurt weer allerlei roofdieren aantrekken. Zo word een voedselbos met de tijd steeds rijker aan biodiversiteit. Heb je niet de ruimte om een heel bos? Dezelfde principes zijn ook toepasbaar op kleine percelen.

  • Eetbare Tuinen

    Elke tuin kan een eetbare tuin worden, onafhankelijk van hoe groot of klein de tuin is. Voor kleine tuinen zijn er zelfs speciale plantensoorten die kleiner blijven en je toch heerlijke oogst geven. Zo zijn er bijvoorbeeld kersen en pruimenstruiken die veel minder ruimte innemen dan een pruimen of kersenboom. De functies van een normale achtertuin; bergruimte, een plek om te ontspannen, een kleurrijke beplanting om van te genieten, sluiten helemaal niet uit dat er uit een tuin ook allerlei bijzonder en lekker eten gehaald kan worden. Door de seizoenen heen verschillende bessen, vruchten, noten en groenten kunnen plukken uit een sfeervolle tuin die esthetisch en praktisch klopt. Dat is het doel.

  • Ecologische Sierborders

    Een sierborder is een apart deel van een tuin dat vooral dient om heel mooi te zijn. Vaak worden hier heel veel exotische planten in gebruikt. Hoewel dat in principe geen probleem is (veel exotische planten zijn ook heel mooi) dragen zulke planten vaak een stuk minder bij aan de biodiversiteit van een tuin. Bij het ontwerpen van een sierborder heb ik altijd extra aandacht aan het gebruik van inheemse planten. Dat betekend niet dat alle planten in zo'n border inheems moeten zijn, maar wel het grootste deel. Niet-inheemse planten die ik gebruik zijn altijd planten die alsnog bruikbaar zijn voor onze inheemse biodiversiteit. Ook bij keuze in cultivars kijk ik altijd naar hun ecologische nut, zo plant ik bijvoorbeeld liever een roos met een open bloemstructuur. Dit betekend dat insecten nog de bloem in kunnen, in tegenstelling tot veel rozen die zo veel bloemblaadjes hebben dat er geen insect meer in kan.

  • Natuurlijke (zwem)vijvers

    Een natuurvijver zuivert zichzelf door de samenwerking van planten, dieren en micro organismen en behoeft weinig tot geen apparatuur zoals filters of waterpompen. De aanleg van een natuurvijver is een van de beste manieren om nog meer leven naar de tuin te halen. Zeldzame salamanders vinden binnen no time hun weg naar een nieuwe vijver, zwaluwen jagen boven het wateroppervlak en egels komen er stiekem ‘s nachts drinken. Van kikkerpoeltje tot zwemvijver, de aanwezigheid van water verandert een tuin, als biotoop en in beleving. Voor ontwerp, aanleg, onderhoud of herstel van een oude (zwem)vijver kunt u bij Habitat terecht.

  • Eco Plunge

    De Ecoplunge is in feite een zwemvijver in het klein die ik samen met Bram Dijkstra van 'Dijkstra werkt' ontwikkeld heb. Door zijn kleine formaat past hij in bijna elke achtertuin en bied bijna alle voordelen van een reguliere zwemvijver. Het is een magneet voor biodiversiteit en zat in het eerste jaar al vol salamanders, kikkers, libellen en veel meer! In de zomer is het een perfecte plek om af te koelen, onder water zit namelijk een eiken zitmeubel waar je ontspannen op kunt zitten. En in de winter en herfst doet de Ecoplunge dienst als natuurlijk ijsbad! Het water word op natuurlijke wijze gereinigd door een plantenfilter vol met verschillende inheemse planten en zo blijft het mooi helder. Zo veel functies op zo'n klein stukje tuin.

  • Ecologische Bouwwerken

    Bouwwerken kunnen een tuin praktischer, mooier maar ook biodiverser maken. Ik probeer een bouwwerk altijd deze 3 functies te laten vervullen en zoveel mogelijk uit natuurlijke materialen op te bouwen. Zo kan een keerwand van hergebruikte stenen grond keren, maar daarnaast ook bijzondere inheemse planten huisvesten, of beschutting bieden aan een vijgenboom. Een houten vlonderpad zorgt er voor dat je jaarrond door het natte stuk van de tuin kan, maar aan de palen kun je ook vogelhuisjes ophangen en klimplanten laten slingeren.

  • Bloemenweides

    Bloemweides zijn prachtig om te zien en doorheen te lopen, op kort gemaaide paden bijvoorbeeld. De bloemweides die ik aanleg bestaan altijd uit inheemse soorten, specifiek uitgekozen op basis van licht, vocht en grondsoort. Door inheemse soorten te gebruiken wordt de meeste winst behaald voor wilde insecten, vogels en andere dieren. Een goed aangelegde en onderhouden bloemweide biedt voor een groot deel van het jaar nectar en pollen aan voor ontzettend veel insecten. Deze insecten vormen weer een voedselbron voor tal van vogels en andere dieren. Ook kan een bloemweide in de herfst en winter direct een voedselbron zijn voor vogels, zo eten puttertjes maar al te graag de zaden uit de kaardebollen en teunisbloemen. Het vermogen om zo veel inheemse insecten en andere dieren aan te trekken maakt een bloemweide ook bij uitstek geschikt om te combineren met bijvoorbeeld een boomgaard of een (jong) voedselbos.